top of page

'Weet je wel wat je kost?', zei mijn vader

Bijgewerkt op: 30 mrt. 2022


Op een dag in augustus 2008 reed ik naar de rechtbank om het faillissement van mijn financieel adviesbureau aan te vragen. De man achter de balie van de receptie vroeg wat ik kwam doen. 'Het faillissement aanvragen van mijn bedrijf,' zei ik. 'U hebt alle stukken bij u?' vroeg de man. 'Ja', zei ik. 'Alles zit in dit krat.' En dat was het dan. Ik reed naar huis in de wetenschap dat ik alles kwijt was. Thuis wachtten mijn vrouw en vier kinderen. Ik was boos, verdrietig, teleurgesteld en voelde geen grond meer onder mijn voeten.


Mijn vader was vroeger bankdirecteur. Zelf had ik twintig jaar lang een financieel adviesbureau in verzekeringen, hypotheken en pensioenen. Er waren periodes waarin ik meer dan genoeg geld had, maar er was ook een tijd dat ik met mijn gezin van de voedselbank leefde. Aan anderen heb ik geld geleend en soms gegeven. Van weer anderen heb ik geleend en mogen ontvangen.


Ik heb geld verdiend met hard werken en integer handelen. Maar ik ben ook niet integer geweest en heb zelfs geld gestolen om mijn gokverslaving te bekostigen. Voor dingen die ik graag wilde heb ik gespaard, maar ook geleend. Ik heb geld in mijn bedrijf geïnvesteerd, maar na vele jaren van hard werken raakte ik in één klap alles kwijt. Kortom, er is in mijn leven nogal wat gebeurd rondom het thema geld.


De problemen die ik in het leven tegen kwam, hadden altijd iets met mijn relatie tot geld te maken. Gaandeweg ben ik me gaan verdiepen in hoe dat bij mij werkt. Hoe reageer ik op geld en welke emoties maken geld bij mij los? Hoe neem ik financiële besluiten? Waar komen mijn opvattingen en overtuigingen rond geld vandaan? Wat betekenen uitspraken over geld voor mij en wat doet dit met mijn gedrag?


Twee weken na mijn faillissement begon ik met een opleiding bij het Kinder Institute of Life Planning en deed een belangrijke ontdekking. Tijdens één van de gespreksrondes werd gevraagd welke overtuigingen ik in mijn opvoeding heb meegekregen over geld. Plots hoorde ik weer de uitspraak die mijn vader meer dan eens deed: Weet je wel wat jullie mij kosten?' Ineens voelde ik wat die uitspraak met mij heeft gedaan. Was ik een zoon van wie hij hield of was ik een vervelende kostenpost? Ik voelde het gebrek aan liefde en aandacht van mijn vader, wat maakte dat ik me wilde bewijzen tegenover hem, zodat ik wél zijn liefde en aandacht zou krijgen. Eigenlijk was dat de reden waarom ik een eigen bedrijf startte. Ik zou wel laten zien wat ik waard was en dat ik veel geld kon verdienen. Dan zou ik toch zeker wel zijn aandacht krijgen en een aai over mijn bol? Ik was het gebrek aan liefde en aandacht aan het compenseren door iets te bewijzen. Het bedrijf dat ik had gebouwd was niet gebaseerd op mijn wensen en verlangens, maar gebaseerd op bewijsdrang.


Ik had nooit kunnen vermoeden dat deze geld gerelateerde uitspraak van mijn vader zo'n impact zou hebben op mijn leven. Bij alle trajecten waarin ik zelf mensen heb begeleid met Life Planning bleek een overtuiging rond geld hen in de weg te staan. Relaties liepen op de klippen. Mensen kwamen maar niet in actie. Bedrijven kwamen maar niet van de grond. En dat alleen omdat een issue rond geld hen in de weg zat.


Wil je heel graag iets in je leven en is het je tot nu toe nog niet gelukt? Kijk dan eens naar de rol en betekenis van geld in jouw leven. Heb je zin om dat in groepsverband te doen? Kijk dan eens of mijn masterclass over geld en leven op 7 en 8 oktober a.s. iets voor je is.

Want dat wat jij wil, kan wel!57 weergaven
bottom of page