top of page

'Het spijt me zo!'
‘Ik heb een lijfrentepolis en beleggingen. Graag wil ik uw advies hierover’, is de vraag die Rob– zo noem ik hem voor het gemak maar even – via mijn website stelt. We maken een afspraak voor een kennismakingsgesprek en een week later zitten we samen met een kop koffie in een ontspannen sfeer aan tafel.


Rob praat gemakkelijk en deelt algauw zijn levensverhaal. Hij is getrouwd en heeft volwassen kinderen. Hij vertelt hoe hij woont, over zijn bedrijf, financiën en zijn kinderen en dat hij voor zijn werk altijd veel van huis is geweest. Rob lijkt alles voor elkaar te hebben. Toch valt mij één ding op in zijn verhaal: hij vertelt amper iets over zijn vrouw en hun relatie. Omdat ik me kan voorstellen dat het iets doet in je relatie als je zo vaak van huis bent, vraag ik hoe hij en zijn vrouw het samen hebben. Het blijft even stil. Daarna breekt hij. Ik geef hem een moment. Dan kijkt hij me met een betraand gezicht aan en zegt: ‘Ik heb er al mijn geld voor over om het gevoel van intimiteit weer terug te krijgen in onze relatie.’ En hij vertelt hoe zijn werk altijd voorrang heeft gekregen boven zijn relatie. Als hij uitgepraat is vraag ik hem: ‘Stel dat een Life Planning-traject voor jou en je vrouw samen ervoor zorgt dat er weer intimiteit is in jullie relatie, wat zou je dan doen?’ De blijdschap op zijn gezicht bij dit vooruitzicht is alleszeggend. Rob kijkt me met een grote glimlach aan en zegt: ‘Dan gaan we daar vandaag nog mee beginnen!’ Hij gaat enthousiast naar huis, overlegt met zijn vrouw en belt mij de volgende dag om een afspraak te maken.


Een van de vragen die ik tijdens het traject met hem en zijn vrouw stel is: wat is je pijnlijkste ervaring met geld uit je jeugd? Rob schetst een beeld van zijn moeder die aan tafel zit met een kasboek, puzzelend om de eindjes aan elkaar te knopen. Als hij zijn moeder een keer ziet huilen vanwege de geldzorgen, belooft hij zichzelf: Als ik trouw, zorg ik ervoor dat mijn vrouw nooit geldzorgen heeft!

Er valt een stilte. Ineens legt Rob een verband tussen dit voorval en zijn overtuiging over geld: er mag nooit tekort zijn. Deze overtuiging was zo sterk, dat hij altijd hard heeft gewerkt en veel van huis was om ervoor te zorgen dat er meer dan genoeg geld was. En dit ging ten koste van de relatie met zijn vrouw.


Het lek in hun relatie is boven tafel. Ik zie de intense, liefdevolle blik tussen Rob en zijn vrouw. Ze omhelzen elkaar alsof ze elkaar na jaren weer écht zien. Het moment is zo mooi, dat ik hen even alleen laat. Als ik terugkom zegt Rob's vrouw: ‘Ik heb het gevoel dat je weer thuis bent’. En Rob zegt: ‘Ik heb me niet gerealiseerd dat mijn overtuiging ten koste van onze relatie ging. Het spijt me zo!’

Nu was de weg vrij voor een prachtige ontdekkingsreis over wat ze samen wilden doen in hun leven en welke financiële keuzes daarbij passen. Tijdens het Life Plannings-traject bleek dat Rob en zijn vrouw genoeg geld hadden om minder te gaan werken, zodat er meer tijd was om met elkaar en met hun kinderen door te brengen.

Dit is een voorbeeld uit mijn praktijk als Life Planner. Dagelijks zie ik hoe geld één van de grootste belemmeringen is bij het maken van levenskeuzes. Welke overtuigingen over geld heb jij? En hoe spelen die een rol in jouw leven? Wat doet geld in je relatie? Wil je antwoord op deze vragen?

Kom dan naar mijn 2-daagse masterclass op 7 en 8 oktober.55 weergaven
bottom of page